Τερηδόνα και αυτοσαμποτάζΤερηδόνα και αυτοσαμποτάζ
Τοξικότητα οδοντιατρικων υλικών και προβλήματα γενικής υγείας

Ζούμε σε ένα τοξικό περιβάλλον αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και το σώμα μας πρέπει να είναι τοξικό.
Γνωρίζετε ότι κάθε μέρα είμαστε εκτεθειμένοι σε μικρές αλλά σημαντικές ποσότητες από βαριά μέταλλα όπως ο υδράργυρος, ο μόλυβδος, το αλουμίνιο, το κάδμιο, το νικέλιο και πολλά άλλα;
Ακόμη κι αν δεν το αντιλαμβανόμαστε, αυτά τα μέταλλα κατά τη διάρκεια του χρόνου συσσωρεύονται στους ιστούς μας και μας δηλητηριάζουν.
Επιπρόσθετα, ζούμε σε μία εποχή όπου η τοξικότητα διαρκώς αυξάνεται καθώς προστίθενται συνεχώς χημικά και τοξίνες σε ποικιλία προϊόντων που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως τρόφιμα, αλλά και προϊόντα καθαρισμού προϊόντα ομορφιάς.
Τα τοξικά μέταλλα στα οδοντιατρικά υλικά
Τα τοξικά μέταλλα από τα οδοντιατρικά υλικά που χρησιμοποιούνται στο στόμα είναι ο υδράργυρος, το νικέλιο, το κάδμιο το αλουμίνιο και ο μόλυβδος. Επιπρόσθετα, υπάρχουν και πλαστικά υλικά που περιέχουν βισφαινόλη (BPA) και επικίνδυνες χρωστικές από υδράργυρο.
Ο υδράργυρος θεωρείται από τις πιο τοξικές ουσίες στο πλανήτη, ο οποίος υπάρχει κυρίως στα σφραγίσματα αμαλγάματος, καθώς και σε άλλα σκευάσματα και τρόφιμα.

Που πάει ο υδράργυρος και τα αλλά τοξικά μέταλλα μέσα στο σώμα μας;
Κάθε τοξικό υλικό, απορροφάται κυρίως από το βλεννογόνο του στόματος που βρίσκεται κάτω από τη γλώσσα και το εσωτερικό όλης της στοματικής κοιλότητας. Μέσα από αυτούς τους ιστούς ταξιδεύει με τη βοήθεια του λεμφικού συστήματος και εισέρχεται στη κυκλοφορία του αίματος. Στη συνέχεια, μέσω του αίματος φθάνει σε κάθε κύτταρο του σώματος και προκαλεί εκφυλιστικές αλλοιώσεις.
Τα αμαλγάματα προκαλούν σοβαρές παρενέργειες. Ο υδράργυρος που περιέχουν έχει ισχυρή νευροτοξική δράση, η οποία μπορεί να περάσει στην κυτταρική μεμβράνη και τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Στη συνέχεια, αποθηκεύεται στο νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα προκαλώντας:
- Χρόνια κόπωση,
- Νευρομυϊκές διαταραχές, αρθρίτιδες,
- Γαστρεντερικες διαταραχές αλλεργίες,
- Πονοκεφάλους,
- Αυτοάνοσα νοσήματα,
- Διανοητικά και ψυχικά προβλήματα, όπως μανιοκατάθλιψη κρίσεις πανικού άγχος
- Και πολλά άλλα.
Οι παθήσεις αυτές εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στη σημερινή εποχή. Δυστυχώς, παρότι είναι πολύ σύνηθες να έχουμε αμαλγάματα στο στόμα μας, δεν ενημερωνόμαστε επαρκώς για τη σύνδεση που έχουν τα τοξικά υλικά με τα παραπάνω προβλήματα. Έτσι, δεν το λαμβάνουμε υπόψη κατά την προσπάθεια θεραπείας τους, εφόσον εμφανιστούν.
Σκεφτείτε τα μέταλλα στο στόμα σαν μπαταρία 10 mA, η οποία με την επίδραση του σάλιου, φορτίζει βλαπτικά το νευρικό σύστημα και επηρεάζει αρνητικά τις ζωτικές λειτουργίες, τους ενδοκρινείς αδένες και τα εσωτερικά όργανα.
Άλλα οδοντιατρικά υλικά που πρέπει να αποφεύγονται
Οι οδοντίατροι πρέπει να αποφεύγουν γενικά τα μέταλλα σε όλες τις αποκαταστάσεις. Τα μέταλλα διαβρώνονται μέσα στο υγρό στοματικό περιβάλλον και ηλεκτρολύονται με αποτέλεσμα να παράγουν ηλεκτρικά ρεύματα αλλά και ιόντα που τοξινώνουν τούς ιστούς.
Επιπρόσθετα, τα περισσότερα μέταλλα που χρησιμοποιούνται σε όλες τις οδοντιατρικές θεραπείες όπως γέφυρες, στεφάνες, ορθοδοντικά σύρματα περιέχουν νικέλιο. Το νικέλιο είναι ένα πολύ τοξικό μέταλλο και χρησιμοποιείται σε οδοντιατρικά κράματα γιατί δίνει μεγάλη ανθεκτικότητα στη προσθετική εργασία. Έχει αποδειχθεί ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει καθόλου μέσα στο στόμα.
Μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, αυτοκτονικές σκέψεις και καρκίνο. Έχει κατασταλτική δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα και καταστρέφει τα Τ- λεμφοκύτταρα τα οποία είναι απαραίτητα στο σώμα ιδιαιτέρως για τη άμυνα του οργανισμού μας στο καρκίνο.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ασφαλέστερα υλικά με λιγότερες παρενέργειες για τη γενική υγεία όπως τα κεραμικά υλικά και το ζιρκόνιο. Επειδή όμως όλα τα οδοντιατρικά υλικά έχουν ένα βαθμό τοξικότητας, πριν από κάθε οδοντιατρική θεραπεία είναι πολύ βοηθητικό ο οδοντίατρος να ελέγχει όλα τα υλικά με ειδικά τεστ βιοσυμβατότητας η κινησιολογικά τεστ για να βρεθεί πιο είναι το ασφαλέστερο γιά τον κάθε ασθενή.
Τοξικά υλικά και οδοντοστοιχίες
Οι ολικές οδοντοστοιχίες είναι κατασκευασμένες από πλαστικά – ακρυλικά υλικά και έχουν τεχνητά δόντια πλαστικά ή από πορσελάνη. Το ροζ χρώμα που τους προσδίδει φυσικότητα και αναπαριστά το χρώμα των ούλων δημιουργείται με τη προσθήκη θειϊκού υδράργυρου και θειϊκού καδμίου, που αποτελούν ιδιαιτέρως τοξικές ουσίες.
Οι μερικές οδοντοστοιχίες είναι φτιαγμένες από κράματα που περιέχουν νικέλιο, κοβάλτιο, βηρύλλιο, χρώμιο και άλλα τοξικά μέταλλα. Είναι σημαντικό, ο οδοντίατρός σας, να επιλέγει σύγχρονα οδοντιατρικά εργαστήρια που χρησιμοποιούν πιστοποιημένα υλικά για την επίτευξη καλύτερης βιοσυμβατότητας.
Τι μπορώ να κάνω για αυτό;
Η απομάκρυνση τοξικών υλικών από τη στοματική κοιλότητα συμβάλλει στη γενικότερη καλή υγεία του οργανισμού μας. Σε αυτή τη διαδικασία περιλαμβάνονται όλα τα υλικά που μπορεί να μας προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, σύμφωνα με επιστημονικά πρωτόκολλα.
Η διαδικασία της αλλαγής των αμαλγαμάτων χωρίς μέτρα προστασίας είναι επικίνδυνη. Κατά τον τροχισμό παράγονται μεγάλες ποσότητες σκόνης αλλά και ατμών υδραργύρου που εισπνέονται, απορροφώνται από το βλεννογόνο του στόματος και εισέρχονται στο γαστρεντερικό σύστημα με την κατάποση.
Πρωτόκολλο [IAOMT] για την προστασία και την ασφαλή απομάκρυνση των αμαλγαμάτων
Ως ενεργό μέλος διεθνούς επιστημονικής εταιρείας στοματικής υγείας και τοξικολογίας [ΙΑΟΜΤ] συστήνω το παρακάτω πρωτόκολλο:
- Χρήση ελαστικού απομονωτήρα και συσκευής clean-up ανάλογα με τη θέση του δοντιού στον οδοντικό φραγμό.
- Κάλυψη του προσώπου του ασθενούς και ιδιαιτέρως των ματιών.
- Τοποθέτηση ειδικής μάσκας εισπνοής οξυγόνου στον ασθενή.
- Εγκατάσταση συστήματος καθαρισμού φιλτραρίσματος του αέρα του οδοντιατρικού χώρου.
- Χρήση ειδικής μάσκας ολικής κάλυψης του πρόσωπου για προστασία του οδοντίατρου και του οδοντιατρικού προσωπικού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
- Εγκατάσταση συστήματος διαχωρισμού και συλλογής αποβλήτων υδραργύρου που παράγονται κατά τον τροχισμό για αποφυγή περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Το καθαρό περιβάλλον είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη υγεία και την ευεξία. Με τον ίδιο σεβασμό που αντιμετωπίζουμε το σώμα μας αντιμετωπίζουμε και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και αναπνέει.
Η διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος από τον υδράργυρο απαιτεί πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί, προϋποθέτει συνεργασία πολλών ειδικοτήτων, αλλα είναι ευεργετική για τη γενική υγεία όλων μας. Μπορεί να αποτελέσει την πρόληψη που χρειάζεστε για μία μακροχρόνια, καλή κι ευτυχισμένη ζωή, την οποία μπορείτε να απολαύσετε χαμογελώντας.