Δόντια και Περιγεννητική Ψυχολογία

Η επιστημονική κοινότητα έχει αποδείξει ότι οι πρώιμες εμπειρίες και η περιγεννητική ψυχολογία ενός εμβρύου μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και την ανάπτυξή του, συμπεριλαμβανομένης της μορφολογίας και της υγείας των δοντιών του. Τo έμβρυο αισθάνεται και ανταποκρίνεται στις ψυχικές καταστάσεις της μητέρας του, συμπεριλαμβανομένων των συναισθημάτων και της αγάπης που του εκδηλώνονται από τους γονείς του.
Όπως αναφέρω στο βιβλίο μου “Τί λένε τα δόντια για εμάς | Η ολιστική διάσταση της οδοντιατρικής”:
“Οι προγεννητικές εμπειρίες του εμβρύου κατέχουν σημαντική θέση στην ανάπτυξη του παιδιού, καθώς ευθύνονται τόσο για τη συναισθηματική όσο και για την κοινωνική και γνωστική του ανάπτυξη. Σημαντική για την ψυχολογία του μωρού είναι η ψυχοσωματική κατάσταση της μητέρας.
Η προγεννητική ψυχολογία είναι μια πολυδιάστατη επιστήμη, η οποία εξετάζει την ενδομήτρια εμπειρία του ατόμου κι ερευνά τον αντίκτυπο που αυτή έχει στη ζωή του. Ακόμη, αποκαλύπτει όλα όσα έχουν καταγραφεί στη συνείδησή του από τη σύλληψη έως και το τέλος του θηλασμού (3-4 ετών περίπου), καθορίζουν αποφασιστικά τη συμπεριφορά του ως ενήλικα, τη σωματική του υγεία, την ψυχική του ισορροπία, την ποιότητα των σχέσεων που συνάπτει και την πορεία της εξέλιξής του ως ανθρώπου.
Η υγεία του στόματος, εν γένει, είναι το αποτέλεσμα μιας λεπτής ισορροπίας πολύπλοκων μηχανισμών σε αλληλεπίδραση με το περιβάλλον.
Όλες οι ανισορροπίες κατά τη διάρκεια εξέλιξης του ανθρώπου, έχουν επίπτωση στη γενική αλλά και στη στοματική υγεία, καθώς και στην ανατολή και ανάπτυξη των δοντιών, και ευθύνονται για τις παθολογικές καταστάσεις που εμφανίζουν τα δόντια.
Όλα ξεκινούν από την εγκυμοσύνη
Όλες οι έρευνες αποδεικνύουν την ορθότητα του πορίσματος του δόκτορος Michel Odent: “Η πρωταρχική υγεία, δηλαδή η φυσική και ψυχική υγεία του ανθρώπου, θεμελιώνεται κατά την εποχή της στενής σχέσης με την μητέρα, δηλαδή κατά τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης, τις κρίσιμες ώρες της γέννησης και την περίοδο του θηλασμού.”
Εχει αποδειχθεί πώς η ψυχολογία της εγκύου μετατρέπεται σε βιολογική κατάσταση στο έμβρυο που παρουσιαζει αργότερα διαφορες σωματικες δυσαρμονιες.
Σύμφωνα με τον δρα. Thomas Verny η ενδομήτρια ζωή καθορίζει την σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του, τον συνάνθρωπο, τον πλανήτη γη. Δεν είναι δυνατή η ύπαρξη Οικολογίας, στον Κόσμο, χωρίς να έχει προϋπάρξει Οικολογία στη Μήτρα. Οι έρευνες και τα συμπεράσματά του, δίνουν έμφαση στο περιβάλλον του παιδιού-εμβρύου. Ο σεβασμός του περιβάλλοντος αρχίζει από την ενδομήτρια ζωή!
Το έμβρυο αισθάνεται τις σκέψεις της μητέρας
Οι εικόνες, οι σκέψεις, οι ιδέες που η μητέρα τρέφει μέσα της, εμποτισμένες από τη συγκίνησή της και μάλιστα σε σχέση με το παιδί της, το επηρεάζουν, το μορφοποιούν.
Η επίδραση των σκέψεων της μητέρας στο έμβρυο ερευνήθηκε και από την γαλλίδα πανεπιστημιακή ερευνήτρια Marie-Claire Busnel, η οποία είπε: «εξίσου το έμβρυο αντιδρά στον λόγο όπως και στη σκέψη της μητέρας, όταν αυτή η σκέψη έχει μια σαφήνεια και ένταση».
Η έγκυος γυναίκα είναι μορφοποιός! Οι εικόνες και οι σκέψεις για το παιδί εγγράφουν σε ’αυτό εντυπώματα, μορφοποιούν δηλαδή διαμορφώνουν την ύπαρξή του.
Η αδιαφορία, η έλλειψη επιθυμίας για τη γέννηση του ή ακόμη και η απόρριψη του φύλου του από τους γονείς μπορούν να είναι τραυματικές εμπειρίες για το έμβρυο. Σύμφωνα με έρευνες, αυτές οι αρνητικές επιδράσεις μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχολογια και στη γενικότερη υγεία του ατόμου, συμπεριλαμβανομένων των δοντιών του.
Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματα της εγκύου και του πατέρα που αποτελούν το πρώτο ενδομήτριο περιβάλλον, καθορίζουν ποιες ιδιότητες των γονιδίων θα εκφρασθούν και ποιες θα μείνουν σιωπηρές.

Η αισθητήρια ανάπτυξη του εμβρύου
Το μωρό, όταν γεννιέται, μεταφέρει μέσα του, μαζί με τον κληρονομικό του πλούτο, όλες τις εμπειρίες που έζησε μέσα στη μήτρα. Τα ενδομητρικά βιώματα θα επηρεάσουν τη σχέση με τη μητέρα, τις μελλοντικές του αντιλήψεις και προτιμήσεις, τον χαρακτήρα του, με δυο λέξεις, την υπόλοιπη ζωή του. Η επιστήμη επεκτείνεται όλο και πιο πίσω, ως τις ρίζες της ανθρώπινης ζωής,για να βρει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα, να φωτίσει σημεία ακόμα σκοτεινά στη διαμόρφωση των ψυχικών δυσφοριών και διαταραχών και να αποκτήσει μια πληρέστερη εικόνα της εξελικτικής ιστορίας του ανθρώπου.
Η εικόνα ότι το έμβρυο δεν είναι πια ένα παθητικό πλάσμα που μεγαλώνει σε ένα εντελώς προστατευτικό περιβάλλον, αναμένοντας την «αληθινή ζωή», αλλά ένα μικρό ον με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, δραστήριο, ευαίσθητο, συνέχεια επηρεασμένο από τη μητέρα παρακινεί τους γονείς να συσχετίζονται με το παιδί τους ήδη από την περίοδο της κύησης. Ο παιδαγωγικός τους ρόλος ξεκινάει από τότε και η θετική επαφή με το έμβρυο φαίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη για τη μετέπειτα σχέση τους. Τους εννέα μήνες της κύησης, το έμβρυο όχι απλώς μεγαλώνει αλλά και ωριμάζει σε όλες τις λειτουργίες του.
Ο ρόλος της προγεννητικής ψυχολογίας
Η προγεννητική ψυχολογία τονίζει τη σημασία της πρώιμης σχέσης μητέρας – παιδιού, ήδη από τη μήτρα, ως βάση για τη μετέπειτα κοινή τους πορεία και τον σχηματισμό ενός υγιούς χαρακτήρα. Η χαρά για την εγκυμοσύνη, η αποδοχή του μωρού, η αίσθηση ικανοποίησης μεταδίδονται στο έμβρυο και αποτελούν γι’ αυτό μια πολύτιμη ψυχική τροφή. Η μητέρα επικοινωνεί με το έμβρυο με πολλούς τρόπους. Η πρώτη οδός επικοινωνίας είναι η καθαρά σωματική.
Από τη στιγμή της σύλληψης το μητρικό σώμα προσαρμόζεται στις καινούργιες ανάγκες και παρέχει στο έμβρυο ό,τι χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Η διατροφή, η λήψη φαρμάκων, το κάπνισμα, η χρήση οινοπνευματωδών ή ναρκωτικών ουσιών είναι παράγοντες που παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην υγιή σωματική ωρίμανση του εμβρύου, με πιθανές συνέπειες και στην εξέλιξη της ζωής του.
Συνοψίζοντας, η υγιής ανάπτυξη των δοντιών του εμβρύου επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η γενετική κληρονομικότητα, οι προγεννητικές ψυχολογικές καταστάσεις της μητέρας, η διατροφή της μητέρας οι συνήθειες της,και οι οικογενιακες της σχεσεις
Το έμβρυο δε ζητάει πολλά: μόνο αγάπη και αποδοχή και με αυτό τον τρόπο τα καθημερινά προβλήματα του αγχους και του φοβου, ξεπερνιουνται και μετασχηματίζονται σε ζωτική δύναμη.
Η ενίσχυση της ενημέρωσης και εκπαίδευσης των μητέρων σχετικά με τη σημασία τησ περιγεννητικης ψυχολογιας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη των προβλημάτων γενικης αλλα και οδοντικής υγείας του παιδιού από την αρχή της ζωής του.
Μάθετε περισσότερα για το βιβλίο μου “Τί λένε τα δόντια για εμάς | Η ολιστική διάσταση της οδοντιατρικής” και αποκτήστε το σήμερα μέσα από εδώ.