Τερηδόνα και αυτοσαμποτάζ

H τερηδόνα:

  • Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των οδοντικών προβλημάτων.
  • Ταξινομείται ως τρίτη παγκόσμια μάστιγα από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), μετά από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο.
  • Αποτελεί μια διαταραχή στον μεταβολισμό του ασβεστίου και αφορά όλο το σκελετικό σύστημα του ανθρώπου.

Αλήθεια, γνωρίζετε ότι μια διαταραχή στη λειτουργία του θυρεοειδούς, ο οποίος ρυθμίζει τον μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου στον οργανισμό, μπορεί να ξυπνήσει τον μηχανισμό πρόκλησης της τερηδόνας; Αντίστοιχα, η εξισορρόπηση του ορμονικού συστήματος είναι προϋπόθεση για τη θεραπεία της.

Πως συνδέεται όμως η τερηδόνα με το αυτοσαμποταζ;

Το αυτο-σαμποτάζ περιλαμβάνει μοτίβα σκέψεων και συμπεριφορών που οδηγούν στη κινητοποίηση αυτοκαταστροφικών μηχανισμών που μας δυσχεραίνουν την καθημερινή μας ζωή και μας κρατάνε πίσω από το να πετύχουμε βραχυπρόθεσμους ή και μακροπρόθεσμους στόχους.

Υπάρχει πλήθος συμπεριφορών όπως για παράδειγμα η κατάχρηση ουσιών ή αλκοόλ, η υπερφαγία, η αναβλητικότητα, η τελειομανία και πολλές άλλες.

Ποιες είναι οι αιτίες του αυτοσαμποτάζ;

Αρχικά, είναι ο φόβος αποτυχίας. Σχετίζεται με το να μην αντέχουμε στη σκέψη ότι θα αποτύχουμε, ή ότι δε θα αποδώσουμε όσο πρέπει, ή ότι δε θα είμαστε τέλειοι.

Εξίσου σημαντικές αιτίες είναι οι έλλειψη αυτοεκτίμησης, αυτοπεποίθησης και αυταξίας. Καθώς δεν πιστεύουμε στις ικανότητες μας με αποτέλεσμα να τα παρατάμε ή να μη προσπαθούμε καν προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο κακό στον εαυτό μας.

Ωστόσο, δεν απογοητευόμαστε γιατί όλα μπορούν να αλλάξουν!

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε τα μοτίβα που μας οδηγούν στο να σαμποτάρουμε τον εαυτό μας και πως αυτά σχετίζονται με τα της πρότυπα παιδικής μας ηλικίας.

Η νόσος της τερηδόνας

Η νόσος της τερηδόνας αποκαλύπτει πολλά πράγματα για τη ζωή μας. H ζάχαρη δεν αποτελεί τη μοναδική αιτία τερηδόνας, παρά την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα δόντια είναι εφοδιασμένα με ένα είδος προστατευτικής ασπίδας που τα προστατεύει μέσω του σάλιου.

Επιστημονικά πειράματα έχουν δείξει ότι το παρατεταμένο άγχος καταργεί τη φυσική ανοσία του δοντιού. Το καθιστά ευάλωτο σε οξέα, τα οποία προέρχονται από βακτήρια που παράγονται εξαιτίας της ζάχαρης. Πολυάριθμες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το στρες προκαλεί αύξηση της τερηδόνας στον άνθρωπο αλλά και στα ζώα.

Πότε πρωτοεμφανίστηκε η παθολογική κατάσταση της τερηδόνας;

Οι πρώτες κοιλότητες από τερηδόνα εμφανίζονται, ιστορικά, πριν από έξι χιλιάδες χρόνια περίπου, όταν ο άνθρωπος δημιουργεί τους πρώτους οικισμούς, εγκαθίσταται μόνιμα σε περιοχές, εξημερώνει τα ζώα και καλλιεργεί τα φυτά και από κυνηγός-συλλέκτης μετατρέπεται σε αγρότη. 

Οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν και τα καλλιεργούμενα δημητριακά φέρουν ένα ολοένα και αυξανόμενο μερίδιο ζάχαρης. Με τον εκπολιτισμό του, ο άνθρωπος εγκαταλείπει τον νομαδισμό και ζει μέσα σε κοινότητες, όλο και πιο περιορισμένος. Η τερηδόνα είναι σε μεγάλο βαθμό και η άμεση συνέπεια της έλλειψης ελευθερίας 

Επίσης η δημιουργία οικισμών και η ζωή στο πλαίσιο της κοινότητας γεννούν εντάσεις και συγκρούσεις. 

Δεν είναι σύμπτωση ότι η τερηδόνα εμφανίζεται ταυτόχρονα με τους πρώτους φυλετικούς πολέμους, και οι κοινωνικές ή ψυχολογικές πιέσεις αποτελούν μια σημαντική αιτία εμφάνισής της. Σύμφωνα με μελέτες, τα άτομα που εκτίθενται περισσότερο στην τερηδόνα είναι εσωστρεφούς τύπου. Η εσωτερική δυσκαμψία, μια συμπεριφορά «κουμπωμένη» και η αδυναμία να εντάξουμε τον λόγο στη ζωή μας (με άλλα λόγια, η απουσία ομιλίας) ευνοούν την τερηδόνα.

Η τερηδόνα αντικατοπτρίζει την άρνηση να εκφράσουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας, ένα ταλέντο ή μια ικανότητα.

Το δόντι που πάσχει υποδεικνύει ποια πλευρά του εαυτού μας απαρνούμαστε. 

Η Χλόη και η Έλενα

Η Χλόη, εικοσιπέντε ετών, εμφανίζει τερηδόνα στους φρονιμίτες της τη χρονιά που φεύγει από το πατρικό της σπίτι για να αγοράσει ένα διαμέρισμα σε μια γειτονική πόλη. «Αρνούμαι να διεκδικήσω την ανεξαρτησία μου και να αναλάβω την ευθύνη του εαυτού μου, δεν αισθάνομαι ικανή να ζήσω μόνη μου», φωνάζει η τερηδόνα που ροκανίζει τους φρονιμίτες της.

Παρότι είναι φαινομενικά ανώδυνη, η τερηδόνα κρύβει ένα μικρό δράμα: «Αρνούμαι να δαγκώσω, να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και να εκφραστώ με τον λόγο». Η τερηδόνα αντικατοπτρίζει την ασυνείδητη επιθυμία του ατόμου να «λιώσει» και να εξαφανιστεί. Στο παιδί, εκφράζει την επιθυμία του να εξαλείψει τα εμπόδια που το χωρίζουν από τη μητέρα, για να αναβιώσει το στάδιο της ένωσης, που συνδέεται με τους πρώτους μήνες της ζωής του.

Η Έλενα, τεσσάρων ετών, εμφανίζει τερηδόνα λίγους μήνες μετά τη γέννηση του μικρότερου αδελφού της. Σε αυτή την περίπτωση, το κοριτσάκι εκφράζει με τον τρόπο του τον φόβο της εγκατάλειψης και της απώλειας της αγάπης της μητέρας του.

Η τερηδόνα έχει την ικανότητα να καταστρέφει τον σκληρότερο ιστό σε ολόκληρο το σώμα: την αδαμαντίνη ουσία, δηλαδή το σμάλτο των δοντιών. 

Το άτομο με τερηδόνα αρνείται να αρπάξει τη ζωή με τα δόντια, αρνείται να τραφεί σε όλα τα επίπεδα, αρνείται τις επίγειες απολαύσεις, τη λαιμαργία, τον αισθησιασμό, την τέρψη. Η πολλαπλή και βαθιά τερηδόνα συχνά συνοδεύει ένα υπόβαθρο κατάθλιψης.. 

και μια επιτακτική προτροπή να επιστρέψουμε στο εδώ και το τώρα.

Ξέρετε ότι η τερηδόνα, ανάλογα με το πού εντοπίζεται, υποδεικνύει το μέρος όπου είμαστε αδύναμοι, ευάλωτοι, επειδή δεν λάβαμε, ως παιδιά, την τροφή που είχαμε ανάγκη

Για παράδειγμα, η τερηδόνα στον πρώτο γομφίο κάτω αριστερά (δόντι της μητέρας) φωνάζει: «Μου έλειψε η μητρική υποστήριξη». Η τερηδόνα σε κεντρικό τομέα πάνω αριστερά φωνάζει: «Μου έλειψε το καλοσυνάτο βλέμμα ενός πατέρα για να οικοδομήσω τον εαυτό μου και να εξελιχθώ».

Η τερηδόνα που μαστίζει τα δόντια μας είναι μια μορφή αυτοκαταστροφής. Το άγχος, τα τραύματα, το πένθος και άλλα συναισθηματικά σοκ αφήνουν τα σημάδια τους στα δόντια μας. Είναι η αυτοκαταστροφική λύση που βρίσκει το υποσυνείδητο για να αποκόψει την επαφή του με το ψυχικό τραύμα, διαλύοντας, καταστρέφοντας τα δόντια. 

Μήπως αυτό συμβαίνει όταν το άτομο δεν μπορεί να αναλάβει προσωπικά τη συναισθηματική του απελευθέρωση; 

Ποιο συναίσθημα, που συνδέεται με το παρελθόν, έχει την ανάγκη να απελευθερωθεί; Η εμφάνισή της προειδοποιεί ότι είναι καιρός το άτομο να αναλάβει δράση. Η στιγμή είναι ευνοϊκή και το συναισθηματικό φορτίο είναι έτοιμο να απομακρυνθεί ή να αφομοιωθεί.

Αν το συναίσθημα δεν βγει στο φως, το σώμα συνεχίζει με τον δικό του τρόπο το έργο της ανακούφισης μέσω αυτοκαταστροφικών μοτίβων και η φθορά συνεχίζεται παρά τη φροντίδα.

Τερηδόνα και μικρά παιδιά

Στα μικρά παιδιά, η τερηδόνα των νεογιλών δοντιών εκφράζει τη δυσκολία τους να μιλήσουν και να εκφράσουν τις ανάγκες τους στους γονείς. Όσον αφορά τους εφήβους, η τερηδόνα, που είναι συνήθως πολλαπλή αυτή την περίοδο, «κραυγάζει» μια δυσφορία μια διαφωνία μία διαφορετικότητα που δεν μπορεί να ακουστεί διαφορετικά. 

Κατεξοχήν λοιπόν  ψυχοσωματική ασθένεια, η τερηδόνα αντικατοπτρίζει τις διαθέσεις μας και τις υπαρξιακές μας δυσκολίες. Υποδεικνύει τις σκιές και τις ατέλειές μας. Αν τις δεχτούμε και τις αναγνωρίσουμε, θα καταστήσουμε την τερηδόνα ένα μέσο για να εξελιχθούμε. 

Προϋπόθεση για την πρόληψη της τερηδόνας είναι η καλή γενική υγεία του ατόμου σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξης του, δηλαδή σε σωματικό, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο

Αντιμετωπίστε την Τερηδόνα με τη βοήθεια της Ολιστικής Οδοντιατρικής

Η ολιστική προσέγγιση στη οδοντιατρική  προτείνει φυσικές θεραπείες όπως είναι ο Βελονισμός και  η  Ομοιοπαθητική, καθώς και η Βοτανοθεραπεία αλλά και ασκήσεις διαλογισμού βοηθούν που βοηθούν  την ψυχοσωματική υγεία.

Επιπρόσθετα, βοηθάει μία διατροφή με αρκετά φρούτα και λαχανικά και αποφυγή συσκευασμένων ειδών διατροφής.

Η τερηδόνα αυξάνεται όταν υπάρχουν παράγοντες που προκαλούν μείωση του σάλιου και ξηροστομία όπως είναι το κάπνισμα, και η υπερβολική λήψη οινοπνεύματος, διάφορα φάρμακα, η θεραπεία με ακτινοβολία, το στρες και άλλες ψυχικές διαταραχές. 

Μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του σάλιου με καθημερινές πλύσεις με σησαμέλαιο για 5 περίπου λεπτά, το οποίο δεν καταπίνουμε μετά την πλύση ,αλλά το φτύνουμε και ξεπλένουμε το στόμα μας με αρκετό νερό γιατί αυτή η τεχνική εκτονώνει πολλές τοξίνες από το λεμφικό σύστημα των δοντιών που πρέπει να αποβληθούν.

Στην περίπτωση ατόμων με προδιάθεση στην τερηδόνα ή που ακολουθούν με δυσκολία τους κανόνες στοματικής υγιεινής, βοηθά επίσης η λήψη υψηλής ποιότητας μουρουνέλαιου που έχει υποστεί ζύμωση (fermented cod liver oil). Με το κατάλληλο σκεύασμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων μπορούμε να επαναμεταλλικοποιήσουμε  τις αδύναμες περιοχές των δοντιών τους,για  να σταματήσουν τη εξέλιξη της νόσου, ακόμη και να την ανατρέψουν. [Dr. Christopher’s Herbal Tooth and Gum powder]