Τερηδόνα και το PH στοματικής κοιλότητας

Η τερηδόνα είναι μία νόσος των σκληρών ιστών του δοντιού και χαρακτηρίζεται από την απομεταλλοποίηση-αποδόμηση της δομής του, δηλαδή, την καταστροφή του σμάλτου του. Η τερηδόνα είναι μια διαταραχή στο μεταβολισμό του ασβεστίου και αφορά όλο το σκελετικό σύστημα του ανθρώπου.  

Ο ρόλος του PH της στοματικής κοιλότητας

Ο Dr. Page αναγνώρισε μετά από έρευνα το ρόλο των ενδοκρινών αδένων και ιδιαιτέρως της υπόφυσης σε αυτή τη μεταβολική διαταραχή.  

Η υπόφυση αποτελείται από δύο τμήματα, τον πρόσθιο και τον οπίσθιο λοβό. Ο οπίσθιος λοβός της υπόφυσης σε συνεργασία με το πάγκρεας ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Όταν υπολειτουργεί δημιουργείται βιοχημική διαταραχή που οδηγεί σε κινητοποίηση του φωσφόρου από τα οστά με επίπτωση σε όλο το σκελετικό σύστημα αλλά και στα δόντια.  

Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν δημιουργείται περιβάλλον όξινου PH στη στοματική κοιλότητα. Κάτι τέτοιο είναι αποτέλεσμα των βακτηριακών ζυμώσεων που αναπτύσσονται στις επιφάνειες των δοντιών από τη συσσώρευση τροφών και νεκρών κυττάρων.  

Αν δεν αντιμετωπισθεί γρήγορα, έχει ως αποτέλεσμα την ευαισθησία και τον πόνο στα θερμικά ερεθίσματα. Σταδιακά, με την αποδόμηση της σκληρής ουσίας του δοντιού προκαλείται νέκρωση στο πολφό του δοντιού και δυνατός πόνος κατά τη μάσηση. Επειδή χάνονται άλατα (κυρίως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο χαλκός και ο σίδηρος) από την αδαμαντίνη και τη οδοντίνη ουσία, μπορεί να καταστραφεί ολόκληρο το δόντι. 

Ο πρόσθιος  λοβός της υπόφυσης είναι υπεύθυνος για τη παραγωγή αυξητικών ορμονών κατά τη περίοδο της ανάπτυξης και είναι πιο σύνηθες να υπερλειτουργεί, επηρεάζοντας την υγεία των ούλων. Επιπρόσθετα, ο πρόσθιος λοβός της υπόφυσης είναι υπεύθυνος για την ρύθμιση του θυροειδούς αδένα, ο οποίος ρυθμίζει το μεταβολισμό του ασβεστίου στο σώμα. Μία διαταραχή στη λειτουργία του θυροειδούς  μπορεί να ξυπνήσει τον μηχανισμό πρόκλησης της τερηδόνας. Γενικά, η εξισορρόπηση του ορμονικού συστήματος είναι προϋπόθεση για τη θεραπεία της. 

Επιπρόσθετοι παράγοντες που επηρεάζουν το PH της στοματικής κοιλότητας 

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε την καθημερινή φροντίδα και το σωστό βούρτσισμα των δοντιών μας, σε συνδυασμό με μία διατροφή πλούσια σε πολλά φρούτα και λαχανικά.

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων με προδιάθεση στη τερηδόνα, ή δυσκολεύεστε να ακολουθήσετε τους κανόνες στοματικής υγιεινής μπορείτε να πάρετε συμπληρωματικά υψηλής ποιότητας μουρουνέλαιο που έχει υποστεί ζύμωση [fermanted cod liver oil]. Επιπρόσθετα, για καθημερινή προστασία μπορείτε να καλύπτετε καθημερινά τα δόντια σας με λάδι καρύδας που αποδεδειγμένα έχει αντιβακτηριδιακή δράση.  

Με το κατάλληλο σκεύασμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων μπορείτε να επαναμεταλλικοποιήσετε τις αδύναμες περιοχές των δοντιών σας, ώστε να σταματήσετε ή και να ανατρέψετε την εξέλιξη της νόσου [Dr. Christopher’s Herbal Tooth and Gum powder]. 

Διατροφή και υγεία των δοντιών 

Ο ολιστικός οδοντίατρος αξιολογεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα τη σχέση οδοντικής υγείας και της διατροφής που ακολουθείται από το κάθε άτομο. Για να διατηρηθούν τα δόντια μας υγιή χρειάζονται πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, χαλκό και μαγγάνιο.  

Αυτά τα μέταλλα όμως καταστρέφονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Για παράδειγμα, το άσπρο αλεύρι και το άσπρο ρύζι περιέχουν ελάχιστα από αυτά τα απαραίτητα μέταλλα. Η κατανάλωση άσπρης ζάχαρης γίνεται τροφή για βακτήρια που πολλαπλασιάζονται στο στόμα, προκαλούν τη δημιουργία πλάκας που είναι το υπόστρωμα για να αναπτυχθεί τερηδόνα και να καταστραφεί το δόντι.  

Τα όξινα αναψυκτικά τύπου κόλα περιέχουν φωσφορικό οξύ που δεσμεύει και απομακρύνει το ασβέστιο και τα άλλα μέταλλα από τα δόντια αλλά και από τα οστά. Η σωστή διατροφή δεν προστατεύει μόνο τα δόντια, αλλά είναι απαραίτητη και για τη υγεία των οστών και των ούλων που τα υποστηρίζουν. Είναι διαφορετική για τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου και μπορεί να καθοριστεί με ειδικά τεστ ευαισθησίας και με μέτρηση με ειδικά μηχανήματα. 

Φθόριο: Μύθος ή πραγματικότητα; 

Οι οδοντίατροι αλλά και οι περισσότεροι παιδίατροι συνιστούν συνήθως τη χρήση φθοριούχων σκευασμάτων για την πρόληψη της τερηδόνας.
Τα φθοριούχα σκευάσματα όμως και τα στοματοπλύματα είναι τοξικά γιατί περιέχουν φθόριο. Το φθόριο είναι ένα πολύ επικίνδυνο πρωτοπλασματικό δηλητήριο που επηρεάζει τη διαπερατότητα της κυτταρικής μεμβράνης και αναστέλλει τη δράση των ενζύμων αλλάζοντας το σχήμα τους.  

Τα ένζυμα είναι ουσίες απαραίτητες για όλες τις κυτταρικές δραστηριότητες και χωρίς αυτά δεν υπάρχει ζωή. Όταν καταστρέφονται μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα όπως αυτοάνοσα νοσήματα, δερματικά προβλήματα, νόσους του κολλαγόνου, εκφυλιστικές αλλοιώσεις σε ιστούς, δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και γονιδιακές βλάβες. 

Το φθόριο σύμφωνα με τη IAOMT [International Academy of Oral Medicine and Toxicology] επηρεάζει το νευρικό σύστημα αναστέλλοντας τη δράση του ενζύμου ακετυλοχοληνεστεράση το οποίο είναι απαραίτητο για τη μετάδοση του νευρικού σήματος στοn εγκέφαλο και η έλλειψή του σχετίζεται με νευρολογικές και ψυχολογικές διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συγκέντρωσης. Η χρόνια έκθεση σε φθόριο και η συσσώρευσή του στους ιστούς έχει συσχετιστεί με αύξηση της συχνότητας εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου. 

To Εnvironmental Working Group στην Αμερική ανακοίνωσε τα ερευνητικά δεδομένα που πρoέκυψαν από διδακτορική διατριβή στο Harvard που αποδεικνύουν ότι η έκθεση αγοριών ηλικίας 6 έως 8 ετών σε φθοριωμένο νερό αυξάνει την εμφάνιση οστεοσαρκώματος που είναι ιδιαιτέρως μοιραία μορφή καρκίνου. 

Αν λοιπόν αναρωτιέστε πως να διατηρήσετε υγιή τα δόντια σας θυμηθείτε ότι το φθόριο δεν είναι η πρώτη σας επιλογή. Είναι πολύ βοηθητικό να επαναπροσδιορίσετε τις διατροφικές σας συνήθειες, να αναθεωρήσετε το τρόπο ζωής σας και να επιδιώξετε τη συναισθηματική σας ισορροπία.