Η ψυχοδυναμική προσέγγιση Crystal Tooth: Μια νέα οπτική για τα δόντια και το στόμα σας

Σε αυτό το άρθρο θέλω να επικοινωνήσω την ιδέα που βρίσκεται πίσω από τη προσέγγιση The Crystal Tooth καθώς και κάποιες βασικές έννοιες στις οποίες στηρίζεται.
Είναι μια μεθοδολογία που έχω επινοήσει με σκοπό να βοηθήσω τον άνθρωπο να συνδέσει τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει στο στόμα του με τα όργανα και τους ιστούς του σώματός του, τα συναισθήματα, και τα μοτίβα συμπεριφοράς του.
Η ψυχοδυναμική προσέγγιση Crystal Tooth:
Ο σκοπός μου είναι να σας βοηθήσω να φτάσετε στη βαθύτερη κατανόηση διαφόρων καταστάσεων που σας περιορίζουν από το να ζήσετε τη ζωή που επιθυμείτε και να θεραπεύσετε τα συμπτώματα σας
Τα δόντια και τα ούλα μας συμμετέχουν στις ζωτικές λειτουργίες του σώματος μας και με τα συμπτώματα που παρουσιάζουν μας δίνουν πληροφορίες για τον τρόπο που μεγαλώσαμε και πήραμε φροντίδα και αγάπη. Μιλούν, πολλές φορές, με δραματικό τρόπο για τα τραύματα, τις εμπειρίες και τις επιλογές μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας.
Όταν, κατά τη διάρκεια της θεραπείας μας, χρησιμοποιήσουμε ως οδηγό το οδοντιατρικό σύμπτωμα, για να διερευνήσουμε τα βαθύτερα αίτια της ασθένειάς μας θα ανακαλύψουμε ένα μονοπάτι που μας οδηγεί πολλές φορές σε επώδυνες καταστάσεις.
Αν εκπαιδευτούμε στη διαχείριση των τραυματικών εμπειριών μας, με πολλή αγάπη, υπομονή και αποδοχή, ανακουφίζουμε και θεραπεύουμε την πάθηση και ταυτόχρονα ολόκληρό τον εαυτό μας.
Η μεθοδολογία που αναπτύσσω μέσα από τις συνεδρίες και τη συμβουλευτική μου καθοδήγηση βασίζεται στην πολυετή μου εμπειρία στον χώρο της ολιστικής οδοντιατρικής, στη διαρκή μου εκπαίδευση, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ενεργειακής ιατρικής, της ψυχοδυναμικής διαγνωστικής προσέγγισης, μεθόδους διαχείρισης τραύματος και της μεθόδου της Συστημικής Αναπαράστασης.
Ακολουθούν ορισμένες βασικές έννοιες που μελετάω κατά τις συνεδρίες μου που βοηθούν στη κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την υγειά του στόματός μας.

Αρχετυπικοί ρόλοι και χαρακτήρας
Σύμφωνα με τη θεωρία της χρωματικής ψυχοδυναμικής (Color Psychodynamics του Mark Wentworth), μελετώ τα αρχέτυπα που εμφανίζονται στο στόμα και δίνουν πληροφορίες για το χαρακτήρα του ανθρώπου και για τις παθολογίες που παρουσιάζει.
Σύνδεση δοντιών και σώματος
Χρησιμοποιώντας τη θεωρεία του Dr Voll (systemic regulation medicine) συνδέω τα δόντια με τους ιστούς και τα όργανα του σώματος και με αυτό το τρόπο φέρνω στο φως τις δυσαρμονίες που υπάρχουν στο σώμα και τις εσωτερικές διασυνδέσεις του.
Στο ανθρώπινο σώμα όλα είναι συνδεδεμένα και έχουν συνεχή αλληλεπίδραση. Αυτό συμβαίνει μέσω των εσωτερικών συνδέσεων του νευρικού και του κυκλοφορικού συστήματος, καθώς και του δικτύου των μεσημβρινών (ενεργειακά κανάλια βελονισμού) που διατρέχουν το σώμα.
Κάθε μπλοκάρισμα στην κίνηση της ενέργειας σε ένα βελονιστικό σημείο που βρίσκεται στη περιοχή ενός δοντιού επηρεάζει τη ροή της ενέργειας σε ολόκληρο το σώμα γιατί όπως ξέρουμε όλα είναι συνδεδεμένα. Το αντίστοιχο όργανο (π.χ. έντερο, πνεύμονα, ή συκώτι) ή ιστός με τον οποίο συνδέεται το δόντι αντιδρά σε αυτό το μπλοκάρισμα με αποτέλεσμα να προκαλούνται συμπτώματα.
Η θεωρεία του βελονισμού και ο κύκλος των 5 στοιχείων του μετασχηματισμού της ενέργειας των πάντων συμπληρώνει και δίνει περισσότερες πληροφορίες για τη κατάσταση που αντιμετωπίζει κάποιος στο σώμα και στο στόμα του.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ
Σύνδεση οδοντιατρικού συμπτώματος με τραυματικές εμπειρίες
Σχεδόν όλοι μας μπορούμε να θυμηθούμε κάποια άσχημα γεγονότα από την παιδική ή την εφηβική μας ηλικία.
Το ψυχικό τραύμα αφήνει σημάδια. Αποτελεί μια ανοιχτή ψυχολογική πληγή που επηρεάζει την προσωπικότητα, και τη στάση μας για τη ζωή , τις σχέσεις μας και το ίδιο μας το σώμα δημιουργώντας συμπτώματα.
Το σοκ και το στρες του τραύματος μπορεί να προκαλέσει πολλές αλλαγές στην βιοχημεία του οργανισμού με αποτέλεσμα να εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, προβλήματα στο στομάχι, πονοκέφαλοι, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, , πόνος στο στήθος, κόμπος στο λαιμό, μουδιάσματα και μυρμηγκιάσματα, καθώς και προβλήματα στα δόντια και τα ούλα.
Το τραύμα δεν είναι αυτό καθαυτό το γεγονός που μας συνέβη, αλλά η ερμηνεία που του δώσαμε, ο τρόπος που το βιώσαμε εσωτερικά. Δεν είναι δηλαδή η ίδια η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ένα πρόβλημα της υγείας, ή μια καταστροφή. Είναι ο τρόπος που το επεξεργάστηκε η παιδική ψυχή, και οι εσωτερικές διεργασίες που έγιναν στη συγκεκριμένη ηλικία που συνέβη η τραυματική εμπειρία. Επομένως, είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει, και να πάρει ένα καινούριο νόημα.
Μέσω της επίγνωσης του τραύματος αρχίζει η διαδικασία θεραπείας και επανόρθωσης, γεγονός που επηρεάζει και την επιτυχία της οδοντιατρικής θεραπείας.
Επίγνωση και αλλαγή μοτίβων συμπεριφοράς στο σώμα και τα δόντια μας
Τα μοτίβα συμπεριφοράς είναι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και τρόποι δράσης, τα οποία υιοθετεί κάθε άνθρωπος, ασυνείδητα, σε πολύ μικρή ηλικία. Τον κάνουν να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά, γιατί γνωρίζει ασυνείδητα πως να διαχειριστεί και να ανταπεξέλθει σε μια κατάσταση.
Αυτό περιλαμβάνει και τα μοτίβα συμπεριφοράς του σώματος μας, δηλαδή, τον τρόπο λειτουργίας του.

Πιο συγκεκριμένα:
- Πώς προσαρμόζεται στο περιβάλλον πως αμύνεται με το ανοσοποιητικό του σύστημα,
- Πώς επιτρέπει τη θρέψη και τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος,
- Πώς συμμετέχουν τα δόντια σε όλες τις ζωτικές λειτουργίες μάσησης κατάποσης και αναπνοής αλλά και στο λόγο και την επικοινωνία,
- Πώς τα δόντια ευθυγραμμίζονται ,ή αλλάζουν θέση, περιστρέφονται γύρω από τον κάθετο άξονα τους, συνωστίζονται και έχουν φλεγμονές, πρηξίματα και πόνους.
Τι γίνεται όμως αν συνειδητοποιήσουμε ότι τα μοτίβα συμπεριφοράς μας, δεν είναι ωφέλιμα αλλά επιζήμια για το σώμα και την ψυχοσύνθεσή μας; Πως μπορούμε να τα αλλάξουμε;
Πολλές φορές ακόμη και όταν αναγνωρίσουμε κάποια τοξική επαναλαμβανομένη συμπεριφορά μας, να εξακολουθούμε να είμαστε απρόθυμοι να την αλλάξουμε. Μπορεί να θέλουμε την αλλαγή, αλλά φοβόμαστε να το κάνουμε. Η υπέρβαση του φόβου για το άγνωστο μπορεί να μάς φαίνεται αξεπέραστο εμπόδιο. Η αλήθεια είναι ότι το να μπορούμε να ξεπερνάμε τους φόβους μας είναι μια καθαρά προσωπική διαδικασία. Τις περισσότερες φορές χρειαζόμαστε αποδοχή αγάπη και συνεχή ενθάρρυνση και υποστήριξη για να ξεκινήσει η πραγματική αλλαγή.
Η αναγνώριση των προβληματικών μοτίβων συμπεριφοράς είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή τους. Μετά από αυτήν την επίγνωση, είναι ευκολότερο να κάνουμε επιλογές σχετικά με τη μελλοντική συμπεριφορά μας.

Το οδοντιατρικό σύμπτωμα και οι οικογενειακές σχέσεις
Κατά τη διάρκεια των συνεδριών μας χρησιμοποιώ τη Συστημική Αναπαράσταση (Systemic Constellations) για τη διερεύνηση του οδοντιατρικού συμπτώματος μέσα από στις οικογενειακές σχέσεις και δυναμικές. Είναι μια μέθοδος συμβουλευτικής και θεραπευτικής παρέμβασης που εφαρμόζεται στα ανθρώπινα συστήματα σχέσεων, από ειδικά εκπαιδευμένους συμβούλους. Διευρύνει την επίγνωση και την αυτογνωσία των ατόμων, και διευκολύνει ανακατατάξεις, δίνοντας ευκαιρίες για ανακούφιση και αλλαγή στη ζωή κάθε ανθρώπου.
Η Συστημική Αναπαράσταση μας επιτρέπει να εξετάσουμε όλα τα είδη των συνδέσεων – σχέσεων, που υπάρχουν σε μια οικογένεια, σε μια ομάδα, έναν οργανισμό, αλλά και στο σώμα μας. Μπορούμε να μελετήσουμε τα όργανα του σώματος μας, τα συμπτώματά του, τα φάρμακα μίας ομοιοπαθητικής και πολλές άλλες περιπτώσεις.
Ως διαδικασία επικεντρώνεται στη λύση και αποκαθιστά τις τάξεις της αγάπης στο οικογενειακό μας σύστημα και στο σώμα μας. Με αυτόν τον τρόπο και μας οδηγεί με ασφάλεια στην επιλογή κατάλληλης θεραπείας .
Η ολιστική προσέγγιση Crystal Tooth ανοίγει νέους ορίζοντες στην οδοντιατρική θεραπεία. Αντιμετωπίζει το οδοντιατρικό σύμπτωμα ως μέρος ενός μεγαλύτερου συστήματος που είναι ολόκληρος ο οργανισμός μας σε σύνδεση και σχέση, με δυναμικές και δυνατότητες να αλλάζει και να μετασχηματίζεται. Αυτό διευκολύνει τη θεραπεία και ανακουφίζει τον άνθρωπο σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξης του.
Μπορείτε να γνωρίσετε την προσέγγιση Crystal Tooth και να ανακαλύψετε το θεραπευτικό ταξίδι των δοντιών και των ούλων σας μέσα από μία προσωπική συνεδρία, ή διαβάζοντας τα βιβλία μου.
Θα χαρώ να σας εξυπηρετήσω,
Μαρία Κολυβάκη
σ. Ολιστική Οδοντίατρος