Οδοντικός Πόνος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε

Ο οδοντικός πόνος είναι σωματικός, ο οποίος είναι πάντα συνδεδεμένος με τον ψυχικό. Ανακαλύψτε φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης.

Βασικές αιτίες πονόδοντου

Η πιο συνηθισμένη κατάσταση που συνδέεται  με τον πονόδοντο είναι η τερηδόνα και η ουλίτιδα και οι τερηδονισμένες κοιλότητες στις οποίες αναπτύσσονται βακτηρίδια που προκαλούν ερεθισμό στο πολφό, δηλαδή στο αγγειακό και νευρικό του σύστημα. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ περισσότερα για την τερηδόνα και τους φυσικούς τρόπους αντιμετώπισής της
Ο οδοντικός πόνος (πονόδοντος) είναι κάθε πόνος που παρουσιάζεται  μέσα η γύρω από ένα δόντι αλλά και στα οστά των γνάθων. Συνυπάρχει πάντα με  στρες, τραυματικές κακώσεις, ήπιο ερεθισμό ή και φλεγμονή.

Ο οδοντικός πόνος είναι ένας σωματικός πόνος, ή αλλιώς ένα δυσάρεστο αισθητηριακό σήμα, το οποίο έχει στόχο να αφυπνίσει τον οργανισμό στην παρουσία ενός επιβλαβούς ερεθίσματος ή τραυματισμού.  

Ο σωματικός και ο ψυχικός πόνος όμως είναι άμεσα συνδεδεμένοι.

Ο πόνος είναι σαν την αγάπη. Όλοι μας τον βιώνουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας .

Απόρριψη, θλίψη, θυμός, έλλειψη αγάπης, φόβος είναι ορισμένα από τα συναισθήματα που «πονάνε». Όταν αυτά δεν εκτονώνονται και δεν εκφράζονται, συσσωρεύονται στον οργανισμό, με αποτέλεσμα εκτός από τον ίδιο το ψυχικό πόνο, να μπορούν να δημιουργήσουν σωματικά προβλήματα και να γίνουν η αρχή διαφόρων ασθενειών όπως είναι τα στοματικά προβλήματα.

Κι αν σας έλεγα ότι ο ίδιος ο πόνος που τόσο απεχθανόμαστε και θέλουμε να διώξουμε μακριά μπορεί να θεωρηθεί μεγάλη πηγή δύναμης, τι θα λέγατε;

Εξερευνώντας τα αίτια του πόνου, αποκτούμε διαύγεια και εξελισσόμαστε μέσω της συναισθηματικής ευφυΐας που αναπτύσσουμε. Μπορούμε να ανακαλύψουμε υποσυνείδητες πληροφορίες που εμπλέκονται στις αποφάσεις μας, όπως μοτίβα, στάσεις, συμπεριφορές, κ.α.

Επομένως, αυτό που προσπαθούμε να αποφύγουμε, τις περισσότερες φορές λειτουργεί ως «καμπανάκι» για πιθανές λανθασμένες κρίσεις ή «κακές» επιλογές που ενδεχομένως να κάναμε ή συνεχίζουμε να κάνουμε στη διάρκεια της ζωής μας.

Όποια και αν είναι η αιτία του οδοντικού πόνου μπορεί να αντιμετωπισθεί με φυσικούς τρόπους, όπως:

  • Ειδική διατροφή, και αποτοξίνωση βότανα, ομοιοπαθητικά σκευάσματα και βελονισμό για ανακούφιση των συμπτωμάτων,
  • Βοήθεια από διάφορες μεθόδους ψυχοθεραπείας για τη διαχείριση του ψυχικού τραύματος που συνδέεται με το οδοντικό σύμπτωμα και άλλες τεχνικές αυτοβελτίωσης, για μία πιο μόνιμη ολιστική αντιμετώπιση και θεραπεία.

Ανακουφιστείτε από τον πονόδοντο επιλέγοντας φυσικούς τρόπους μέχρι την επόμενη επίσκεψη στον οδοντίατρο της επιλογής σας

Μία πρώτη βοήθεια για την ανακούφιση από τον πονόδοντο, που φαίνεται να λειτουργεί ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις είναι τα μπουκώματα με χλιαρό αλατόνερο.

Μπορείτε να διαλύσετε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε μισό ποτήρι νερό και να φτιάξετε ένα δυνατό διάλυμα, το οποίο ίσως να σας δημιουργήσει αίσθηση καψίματος. Σε περίπτωση που αυτό σας δυσκολεύει, δοκιμάστε να ξεκινήσετε με λιγότερη ποσότητα αλατιού και να επαναλάβετε πολλές φορές μέσα στην ημέρα αυτή τη διαδικασία.

Μία άλλη εναλλακτική επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε χοντρό αλάτι ή κρυστάλλους αλατιού πάνω στη περιοχή που πονάει. Για καλύτερα αποτελέσματα μην ξεπλένετε αμέσως με νερό για να μπορέσει το αλάτι να επιδράσει πάνω στη πονεμένη περιοχή. Μην χρησημοποιείτε το αλατόνερο για την ανακούφιση από την αφθώδη στοματίτιδα.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε φυσικό αλάτι, όπως το σκούρο ανεπεξέργαστο θαλασσινό ή το αλάτι Himalaya, που θα βρείτε σε καταστήματα με υγιεινές τροφές. Είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για να αντιμετωπίσει το δόντι και οι υπόλοιποι ιστοί τη φλεγμονή.

Βελονιστικά σημεία ανακούφισης πονόδοντου

Η πίεση σε συγκεκριμένα σημεία βελονισμού ανακουφίζει σημαντικά μέχρι να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας

Όταν ασκούμε πίεση και ήπιο μασάζ σε αυτά τα βελονιστικά σημεία ξεμπλοκάρουμε την ενέργεια στους μεσημβρινούς, δηλαδή στα ενεργειακά κανάλια που διακλαδίζονται στη περιοχή του πόνου. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνουμε τη ροή της ενέργειας και αυξάνουμε την έκκριση των ενδορφινών, που είναι ορμόνες με ισχυρή παυσίπονη δράση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η μείωση του πόνου.

Ακολουθούν τα πιο σημαντικά βελονιστικά σημεία για το στόμα με την αντίστοιχη απεικόνισή τους:

ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 21 ΤΟΥ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΥ ΤΗΣ ΧΟΛΗΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ

ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 4 ΤΟΥ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΧΕΩΣ ΕΝΤΕΡΟΥ 

ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 18 ΤΟΥ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΥ ΤΟΥ ΛΕΠΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 6 ΤΟΥ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ

ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 36 ΤΟΥ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ 

Πώς να τα αξιοποιήσετε:

  1. Ασκείστε πίεση σε αυτά τα σημεία  ξεκινώντας με το καθένα ξεχωριστά 
  2. Πιέστε με τον αντίχειρα ή τον δείκτη και μέσο δάκτυλο για 5 δευτερόλεπτα αναπνέοντας αργά, με εισπνοή από τη μύτη και εκπνοή από το στόμα. Συνεχίστε με ήπιο μασάζ για 2 λεπτά δεξιόστροφα, ακολουθώντας τη φορά των δεικτών του ρολογιού. 
  3. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία πίεσης, και μασάζ σε κάθε σημείο για πέντε φορές 
  4. Μπορείτε να κάνετε αυτές τις κινήσεις μερικές φορές την ημέρα για να νιώθετε ανακούφιση μέχρι να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο.