Πως μπορούν να συμβάλουν ο Βελονισμός, η Ομοιοπαθητική και τα Βότανα στη θεραπευτική διαδικασία των δοντιών μας;

Τα τελευταία χρόνια ανακαλύπτουμε ολοένα και περισσότερο τη σημαντική συνεισφορά συμπληρωματικών μεθόδων θεραπείας στην πρόληψη αλλά και την επίλυση θεμάτων υγείας που μπορεί να προκύψουν στη ζωή μας.

Σε αυτό το άρθρο μαθαίνουμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις θεραπευτικές ιδιότητες του βελονισμού, της ομοιοπαθητικής και των βοτάνων κατά τη διάρκεια μίας οδοντιατρικής θεραπείας για καλύτερα αποτελέσματα.

Θέλετε να βρείτε έξυπνους τρόπους για να φροντίζετε τα δόντια σας καθημερινά με φυσικό τρόπο; Έχω φτιάξει έναν χρήσιμο οδηγό που μπορείτε να κατεβάσετε μέσα από εδώ.

Βελονισμός: Καταπολεμήστε τον φόβο στον οδοντίατρο

Αποτελεί μια από τις αρχαιότερες  θεραπευτικές τεχνικές στο πλανήτη. Ξεκίνησε να αναπτύσσεται στην Κίνα, ήδη από την τρίτη χιλιετία π.Χ. Σήμερα, ο βελονισμός είναι αγαπητός και εφαρμόζεται από γιατρούς σε όλες τις χώρες του κόσμου. 

Υπό την επίδραση του βελονισμού ο οργανισμός εκκρίνει φυσιολογικά διάφορες ενδογενείς ουσίες που εξισορροπούν το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, με συνέπεια επίδραση σε όλες τις δυσαρμονίες του οργανισμού. 

Οι ουσίες αυτές μπορεί να είναι: 

  1. Ενδογενή Οπιούχα 
  2. Νευροδιαβιβαστές 
  3. Ορμόνες

Επιπρόσθετα, με τον βελονισμό έχουμε ταυτόχρονη έκκριση ενδορφινώνεγκεφαλινώνπου προσφέρουν παυσίπονη δράση και ευφορία. Ο ασθενής ηρεμεί, χαλαρώνει, γίνεται συνεργάσιμος και φεύγει κατευχαριστημένος.  

Στην οδοντιατρική, ο βελονισμός μπορεί να εφαρμοσθεί στην καταπολέμηση του άγχους και του φόβου που προκαλεί η επίσκεψη στον οδοντίατρο. Πιο συγκεκριμένα, η θεραπευτική του δράση βοηθάει στη μείωση της σιελόρροιας, της ναυτίας, και του αντανακλαστικού του εμετού , τη σταθεροποίηση της ποσότητας του σιέλου σε περιπτώσεις ξηροστομίας ή σιελόρροιας , και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός  για τη  τοπική αναισθησία και για τη  παυσίπονη δράση του.  

Σε περιπτώσεις λιποθυμίας, καταπληξίας ή ανακοπής ο βελονισμός δρα άμεσα και ταχύτατα. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός σε νευρικά tic, αιμορραγίες, τρισμό, γλωσσοδυνία και καυσαλγία, αλλά και στο σύνδρομο κροταφογναθικής διάρθρωσης για την θεραπεία της αρθρίτιδας και τη μείωση του πόνου σε συνδυασμό με την κλασσική αγωγή. 

Ο βελονισμός εμφανίζει επίσης ικανοποιητική αποτελεσματικότητα σε νευραλγίες του τριδύμου και των 3 κλάδων, σε πάρεση προσωπικού, όταν δεν οφείλεται σε ανεπανόρθωτα τραυματικά αίτια, σε υποτροπιάζουσες άφθες και αφθώδη στοματίτιδα.  

Από την τοποθέτηση των βελόνων μέχρι την εμφάνιση του μέγιστου αναλγητικού αποτελέσματος μεσολαβεί διάστημα 20-30 λεπτών. 

Ομοιοπαθητική: Βελτιώστε την κατάσταση των δοντιών και του στόματος   

Η Ομοιοπαθητική ανακαλύφθηκε από τον ιατρό Samuel Hahnemann (1755-1843), ο οποίος παρατήρησε ότι μια ουσία που προκαλεί σε ένα υγιές άτομο συγκεκριμένα κλινικά συμπτώματα, μπορεί αν δοθεί σαν ομοιοπαθητικό φάρμακο (διαλυμένη και δυναμοποιημένη) και να θεραπεύσει τα συμπτώματα αυτά. H ανακάλυψη αυτή ονομάστηκε Νόμος της Ομοιότητας και αποτελεί την θεμελιώδη αρχή στην όποια στηρίζεται η εφαρμογή της Ομοιοπαθητικής στην κλινική πρακτική. Το όμοιο θεραπεύει το όμοιο, όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης το 400 π.χ.

Αποτελεί μια φυσική μέθοδο θεραπείας, που στοχεύει στην  ενδυνάμωση του οργανισμού, κινητοποιώντας τις αμυντικές του δυνάμεις και αποκαθιστώντας τη διαταραγμένη του υγεία.

Η  ομοιoπαθητική  είναι πολύτιμη στην οδοντιατρική και συμβάλει στην βελτίωση της κατάστασης των δοντιών και του στόματος και ενισχύει την ισορροπία του οργανισμού μας. 

Τα συνήθη ομοιοπαθητικά για το στόμα είναι

Aconitum: Ενδεικτικές καταστάσεις: Για φόβο ή σοκ μετά από κακές ειδήσεις ή ένα ατύχημα.

Arnica: Ενδεικτικές καταστάσεις: Είναι το πρώτο φάρμακο που σκεφτόμαστε σε οποιαδήποτε ατύχημα ή τραυματισμό (διάσειση, πτώσεις, μελωπισμούς, έντονη σωματική κόπωση,μετά από εξαγωγή δοντιού,μετά από χειρουργική επέμβαση). 

Τοπικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε κλειστά τραύματα κρέμα Arnica (σε ανοιχτά τραύματα συνιστάται κρέμα Calendula ή Hypericum). 

Chamomilla: Ενδεικτικές καταστάσεις: Πόνος δοντιών που χειροτερεύει με τα ζεστά ροφήματα. Πόνος οδοντοφυίας. Βρεφικοί κολικοί. 

Cocculus: Ενδεικτικές καταστάσεις: Ίλιγγος, ναυτία, ειδικά στα ταξίδια με αυτοκίνητο.

Hypericum: Ενδεικτικές καταστάσεις: Για τραυματισμούς οργάνων με πλούσια νεύρωση όπως το στόμα, η γλώσσα, τα δάχτυλα, κ.λπ. Πολύ καλό για τραυματισμούς από σύνθλιψη, όπως πχ όταν πιάνεται το δάχτυλο στην πόρτα του αυτοκινήτου. 

Ignatia: Ενδεικτικές καταστάσεις: Είναι ένα από τα πιο χρήσιμα φάρμακα για συναισθηματικές “πρώτες βοήθειες”, πολύ αποτελεσματικό για τις συναισθηματικές διαταραχές και τα ψυχικά σοκ/τραύματα. 

Nux Vomica: Ενδεικτικές καταστάσεις:  δηλητηρίαση απο ουσιες , πονοκέφαλος μετά από υπερκατανάλωση αλκοόλ.  

Staphysagria: Ενδεικτικές καταστάσεις: Σε έντονη συμπτωματολογία από ανατέλλοντα φρονιμίτη, που τραυματίζει τους γύρω ιστούς γιατί δεν έχει χώρο. Πόνος και νευρικότητα μετά από εξαγωγή δοντιών.Πόνος με επέκταση στα άλλα δόντια και στο αυτί. Επίσης, το πρώτο φάρμακο που χρησιμοποιούμε σε καθαρό τραύμα, με ομαλά χείλη (πχ κόψιμο με νυστέρι, ξυράφι, γυαλί). 

Βότανα: Ανακαλύψτε τη θεραπευτική τους δύναμη

Από αρχαιοτάτων χρόνων τα βότανα αποτελούσαν βασικό συστατικό της διατροφής των ανθρώπων. Στους ανατολικούς πολιτισμούς, όπως στην Κίνα, χρησιμοποιούνται καθημερινά, κυρίως για θεραπευτικούς αλλά και προληπτικούς σκοπούς. 

Βότανο είναι κάθε φυτό του οποίου τα φύλλα, οι σπόροι, τα λουλούδια ή κάποιο άλλο μέρος του χρησιμοποιούνται για τη μυρωδιά, τη γεύση ή τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Η βοτανική ιατρική χρησιμοποιεί φυτά ή μείγματα φυτικών εκχυλισμάτων για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών εδώ και αιώνες.  

Τα βότανα  χρησιμοποιούνται για τις παθήσεις των δοντιών και των ούλων. Είναι γεμάτα ευεργετικές ιδιότητες και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ολιστικής οδοντιατρικής και βασικό συστατικό σε προϊόντα φροντίδας της στοματικής κοιλότητας. 

Στην οδοντιατρική χρησιμοποιούνται συνήθως το χαμομήλι, η αλόη, ο κουρκουμάς, θυμάρι, τεϊόδεντρο, φασκόμηλο και άλλα, όπως τα παρακάτω: 

Υδραστίδα η goldenseal 

Eίναι γνωστό ότι διαθέτει ισχυρή αντιιική, αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, γεγονός που το έχει κάνει πολύ δημοφιλές βότανο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Χρησιμοποιείται εσωτερικά για πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων του κρυολογήματος και της γρίπης.  

Για τον επιχείλιο έρπητα και τις φουσκάλες του έρπητα, μπορεί να βοηθήσεις όταν καταναλωθεί σε μορφή τσαγιού και χρησιμοποιηθεί ως γαργάρα ή τοπική πλύση. Η υδραστίδα έχει το επιπλέον πλεονέκτημα ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, το οποίο είναι ιδανικό για την ευαισθησία στα ούλα και τα δόντια. 

Άρνικα 

Eίναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά βότανα που καταπραΰνουν το νευρικό σύστημα. Επίσης βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου και προσφέρει άμεση ανακούφιση. Είναι πολύ ανακουφιστικό για τα ευαίσθητα δόντια, θεραπεύει τις πληγές του στόματος και καταπραΰνει τα ούλα και τη φλεγμονή. Αν έχετε ευαίσθητα δόντια απλώστε τζελ άρνικας, το οποίο μπορεί να εξαχθεί από το φυτό, στα μέρη που έχουν ευαισθησία. 

Μύρο 

Όταν έχετε πονόδοντο, τοποθετήστε λίγο βάμμα μύρου στο δόντι σας και ο πόνος θα σταματήσει σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα. Έχει μια εκπληκτική θεραπευτική ικανότητα και βοηθά στη θεραπεία της αιμορραγίας των ούλων, ενώ καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα και τερηδόνα. 

Κανέλα 

Μαζί με το γαρίφαλο, είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά στον κόσμο. Σκοτώνει τα βακτήρια στο στόμα και όταν χρησιμοποιείται μαζί με το γαρίφαλο θεωρείται μία από τις καλύτερες θεραπείες για τα ευαίσθητα δόντια.  

Βράστε κανέλα με γαρίφαλο και κάνετε γαργάρες 2 φορές την ημέρα. Μπορείτε επίσης να καταναλώνετε 2-3 γραμμάρια του φλοιού τακτικά, αφού είναι ένα από τα ιδανικότερα μέτρα για την πρόληψη της τερηδόνας. Αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε τα ιατρικά οφέλη της κανέλας φροντίστε να αγοράσετε κάποια που η ετικέτα θα γράφει ότι είναι Κεϋλάνης και μη ακτινοβολημένη. Όταν αισθανθείτε πόνο στα ούλα, αποτελεί επίσης ένα ισχυρό παυσίπονο. 

Δένδρο neem 

Πρόκειται για ένα φυσικό αντιβακτηριακό, αντιμυκητιασικό, αντιφλεγμονώδες, αντιισταμινικό, αντιιικό και αντιμικροβιακό. Παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί ως φυσική οδοντόβουρτσα και αποκτά σιγά σιγά ξανά τη δημοτικότητά του. Περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι βοηθά στη μείωση της πλάκας, στην πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας και στη διατήρηση δροσερής αναπνοής. Είναι εύκολο να προσθέσετε σκόνη Neem στην οδοντόπαστα που χρησιμοποιείτε συνήθως, αλλά πάντα να θυμάστε ότι ο φλοιός είναι πιο ισχυρός από το ίδιο το φύλλο. 

Θυμάρι 

Το θυμάρι είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό και απλό βότανο που επηρεάζει πολλά συστήματα του σώματος και είναιικανό να θεραπεύσει δεκάδες ασθένειες. Συνήθως χρησιμοποιείται για να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά το τσάι από το βότανο αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τα προβλήματα του στόματος. Ανακατέψτε θυμάρι με φασκόμηλο και φτιάξτε τσάι.  

Πιείτε 1 φλιτζάνι το πρωί και 1 το βράδυ για καλύτερη και ταχύτερη θεραπεία. Το θυμάρι εξολοθρεύει τα μικρόβια του στόματος και φρεσκάρει την αναπνοή ενώ ταυτοχρόνως μειώνει την ευαισθησία των δοντιών. 

Τεϊόδεντρο 

Το τεϊόδεντρο είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά φυτά ενάντια στα επικίνδυνα βακτήρια. Αποτελεί μία από τις καλύτερες λύσεις για να αποφύγετε τους μύκητες και είναι πολύ αποτελεσματική στη μείωση του πόνου που οφείλεται στην ουλίτιδα. Το έλαιο του τεϊόδεντρου είναι πολύ χρήσιμο στην αντιμετώπιση της υποχώρησης των ούλων και της ευαισθησίας των δοντιών. Ωστόσο, πρέπει πάντα να αποφεύγετε την κατάποσή του. 

Θέλετε να βρείτε έξυπνους τρόπους για να φροντίζετε τα δόντια σας καθημερινά με φυσικό τρόπο; Έχω φτιάξει έναν χρήσιμο οδηγό που μπορείτε να κατεβάσετε μέσα από εδώ