Βασικά προβλήματα συμμετρίας των δοντιών που συνδέονται με τη  λανθασμένη στάση του σώματος

Αλήθεια, γνωρίζετε ότι η σωστή διάταξη των δοντιών μας επηρεάζει και την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής μας στήλης και την διατήρηση της ορθοσωμίας;

Ο κλάδος της ολιστικής οδοντιατρικής αναγνωρίζει ότι η ισορροπία του σώματος καθορίζεται από το κρανιακό – οδοντικό – ιερό σύμπλεγμα, που αποτελείται από το κρανίο μας, την οδοντική κοιλότητα και τα δόντια, και τη σπονδυλική στήλη και το ιερό οστό. Ο Δρ. Τζέιμς Κάρλσον παρατήρησε ότι οι παράλληλες σχέσεις στο ανθρώπινο σκελετικό σύστημα τού επιτρέπουν να διατηρεί την ισορροπία του. 

Αυτές οι σχέσεις αφορούν τα παράλληλα επίπεδα τα οποία δημιουργούνται από νοητές γραμμές που διατρέχουν τη θέση των αυτιών, των ματιών, των άνω γνάθων, των ώμων, των αγκώνων, των γονάτων και της λεκάνης. 

Ξέρετε ότι τα δόντια θεωρούνται αισθητήρια όργανα, σύμφωνα με τη νέα ολιστική αντίληψη;

Η επαφή (συναρμογή) των δοντιών οδηγεί σε μια συνεχή ροή πληροφοριών, οι οποίες καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο το άτομο κινείται και αντιλαμβάνεται τον χώρο και τον χρόνο.

Η κροταφογναθική άρθρωση ή διάρθρωση (ΚΓΔ) είναι η άρθρωση του ανθρώπινου σώματος που βρίσκεται στην περιοχή του κρανίου. Συνδέει, μέσω του δίσκου της, το οστό της άνω γνάθου με το αντίστοιχο της κάτω γνάθου, εξυπηρετώντας πολλαπλές λειτουργίες του οργανισμού, όπως είναι η ομιλία, η μάσηση και η κατάποση και αναπνοή.

Κάθε δυσαρμονία που επηρεάζει την άρθρωση επηρεάζει και ολόκληρο το σώμα, από το κεφάλι μέχρι τα πόδια. Η ΚΓΔ συνδέεται με το σώμα, συγκεκριμένα με τον λαιμό και τη σπονδυλική στήλη που έχουν την ευθύνη για την υποστήριξη του βάρους του κρανίου. 

Οποιοδήποτε πρόβλημα ή ενόχληση στην ΚΓΔ μπορεί να προκαλέσει ανατομικές ανισορροπίες ή προβλήματα υγείας σε κάποιο άλλο μέρος του σώματος. 

Η οδοντική σύγκλειση, δηλαδή, η διάταξη των δοντιών και η ΚΓΔ καθορίζουν τη θέση του οστού της κάτω γνάθου στον χώρο και επηρεάζουν τη στάση του σώματος μέσω των μυϊκών αλυσίδων που διατρέχουν το σώμα.

Το σώμα αναζητά πάντα την ισορροπία

Αλήθεια, γνωρίζετε ότι κάθε ανισορροπία που προκύπτει σε ένα σημείο της μυοσκελετικής δομής του σώματος οδηγεί σε αντιστάθμιση  σε κάποιο άλλο μέρος με σκοπό την εξισορρόπηση;

Όταν υπάρχει πονόδοντος ή στραβό δόντι δημιουργείται ανισορροπία στους μύες του στόματος, στην προσπάθειά τους να ολοκληρώσουν τη μάσηση και τη κατάποση. Έτσι, κατευθύνουν τη δράση αυτή από τη μια πλευρά για να αποφύγουν το πόνο. Αυτό έχει ως επακόλουθο την ανισορροπία στους μύες του λαιμού, του αυχένα, των ώμων και σε ολόκληρη τη μυοσκελετική δομή του σώματος.

Γιατί, όπως ξέρουμε, όλα είναι συνδεδεμένα στο ανθρώπινο σώμα.  

Ένα πρόβλημα στη σύγκλειση, καθώς και στην ΚΓΔ, υποδεικνύει  δυσκολίες στην συμπεριφορά του ατόμου λόγω των περιοριστικών πεποιθήσεων και των πιστεύω που δομούν τη προσωπικότητά του, η οποία χάνει τη συναρμογή, τη συνοχή και την ενότητά της. Το κεφάλι θέλει να πάει από τη μια πλευρά και το σώμα από την άλλη και τα δόντια παλεύουν να βρουν τη θέση τους. Το άτομο ενεργεί και λαμβάνει αποφάσεις που δεν είναι σύμφωνες με τη βαθύτερη αλήθεια του και τις φιλοδοξίες του

Η μη φυσιολογική ανάπτυξη της άνω και της κάτω γνάθου οδηγεί επίσης σε στραβά δόντια. 

Με απλά λόγια, τα οστά των γνάθων είναι οι βάσεις όπου πρέπει να αναπτυχθούν τα δόντια.

Η άνω και η κάτω γνάθος είναι σαν το τσιμεντένιο υπόβαθρο των καθισμάτων σε ένα στάδιο. Αν το τσιμέντο είναι αλλοιωμένο ή η βάση είναι πολύ μικρή, τα καθίσματα δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε ευθυγραμμισμένες σειρές. Καταλήγουν να συνωστίζονται ή να προεξέχουν.

Καθώς τα οστά του κρανίου είναι τόσο στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους, μια παραμόρφωση στην άνω γνάθο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άλλες περιοχές του προσώπου και του κρανίου, όπως στις κόγχες των ματιών και στους ρινικούς κόλπους. Αν η άνω γνάθος δεν έχει αναπτυχθεί φυσιολογικά, οι κόγχες των ματιών μπορεί να παραμορφωθούν οδηγώντας σε προβλήματα όρασης, όπως ο αστιγματισμός ή η μυωπία.

Επιπρόσθετα, όταν η μύτη και οι ρινικές κοιλότητες παραμορφωθούν,  δυσκολεύεται η πρόσληψη οξυγόνου. Η έλλειψη αυτή μπορεί να βλάψει τους μύες της καρδιάς, τον ιστό του εγκεφάλου και, δυνητικά, κάθε κύτταρο στο σώμα του.

Συνοψίζοντας, είναι πολύ σημαντικό να μπει ο καθένας μας:

  • Σε τροχιά αυτογνωσίας, 
  • Κατανόησης του εαυτού και των συναισθημάτων του, καθώς και
  • Σωστής διαχείρισης των σημαντικών διαπροσωπικών του σχέσεων.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να ευθυγραμμιστεί σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξής του και να διατηρήσει την ευεξία,  υγεία και ορθοσωμία.