Αμαλγάματα: Πρωτόκολλα ασφαλούς απομάκρυνσης

Το αμάλγαμα είναι το κλασικό μαύρο ”σφράγισμα” που πολλοί από εμάς έχουμε στα δόντια μας και πρόκειται ένα από τα πιο διαδεδομένα υλικά της κλασικής οδοντιατρικής.
Αποτελείται από το κράμα του καθαρού υδραργύρου με άργυρο, κασσίτερο, χαλκό, ψευδάργυρο ή και με άλλα μέταλλα, πολύτιμα ή όχι και χρησιμοποιείται για να καλυφθούν οι κοιλότητες που δημιουργούνται λόγω της φθοράς των δοντιών.
Στις μέρες μας, οι περισσότερες χώρες χρησιμοποιούν άλλα υλικά για σφραγίσματα, ενώ από το 2008, η χρήση του οδοντιατρικού αμαλγάματος έχει απαγορευτεί σε χώρες όπως είναι η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία. Αναρίθμητες μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα επίπεδα υδραργύρου είναι τοξικά τόσο για τον ασθενή, αλλά και για τον οδοντίατρο που τον χρησιμοποιεί.
Ο υδράργυρος θεωρείται από τις πιο τοξικές ουσίες στον πλανήτη, ενώ η ύπαρξή του στα αμαλγάματα του στόματός μας μπορεί να επηρεάσει τη συνολική σωματική και ψυχική μας υγεία. Παρότι είναι απαραίτητη η απομάκρυνσή του από τη στοματική μας κοιλότητα, αυτό πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και με την καθοδήγηση ενός ειδικού με εμπειρία στη διαχείριση των τοξικών υλικών του στόματος.
Η επίτευξη καλύτερης γενικής υγείας προϋποθέτει την απομάκρυνση των αμαλγαμάτων αλλά και των άλλων μετάλλων από τη στοματική κοιλότητα
Η διαδικασία της αλλαγής των αμαλγαμάτων χωρίς μέτρα προστασίας είναι επικίνδυνη γιατί κατά τον τροχισμό παράγονται μεγάλες ποσότητες σκόνης αλλά και ατμών υδραργύρου τα οποία καταπίνονται ή εισπνέονται και απορροφώνται από το βλεννογόνο του στόματος.
Ως ενεργό μέλος διεθνούς επιστημονικής εταιρείας στοματικής υγείας και τοξικολογίας [ΙΑΟΜΤ] ακολουθώ το ακόλουθο πρωτόκολλο προστασίας για την ασφαλή απομάκρυνση των αμαλγαμάτων, που περιλαμβάνει:
- Χρήση ελαστικού απομονωτήρα και συσκευής clean-up ανάλογα με τη θέση του δοντιού στον οδοντικό φραγμό.
- Κάλυψη του προσώπου του ασθενούς και ιδιαιτέρως των ματιών.
- Τοποθέτηση ειδικής μάσκας εισπνοής οξυγόνου στον ασθενή.
- Εγκατάσταση συστήματος καθαρισμού φιλτραρίσματος του αέρα του οδοντιατρικού χώρου.
- Χρήση ειδικής μάσκας ολικής κάλυψης του πρόσωπου για προστασία του οδοντίατρου και του οδοντιατρικού προσωπικού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
- Εγκατάσταση συστήματος διαχωρισμού και συλλογής αποβλήτων υδραργύρου που παράγονται κατά τον τροχισμό των μετάλλων στο στόμα για αποφυγή περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Ένα τυπικό πλάνο για τη αφαίρεση των αμαλγαμάτων αλλά και των άλλων μετάλλων πρέπει να περιλαμβάνει επίσης και τα ακόλουθα βήματα:
Ο ασθενής λαμβάνει μισή ώρα πριν τη διαδικασία ειδικά σκευάσματα για προστασία του γαστρεντερικού συστήματος.
Για την υποστήριξη της γενικής υγείας του ασθενή δίνονται οι κατάλληλες οδηγίες διατροφής αλλά χορηγούνται και αντιοξειδωτικές ουσίες, ιχνοστοιχεία, ομοιοπαθητικά, ή βοτανοθεραπευτικά σκευάσματα.
Μπορεί να αφαιρείται μόνο ένα αμάλγαμα κάθε ένα ή δύο μήνες και αυτό καθορίζεται ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία και τη γενική υγεία του ατόμου.
Μετά από την απομάκρυνση του αμαλγάματος τοποθετείται προσωρινό θεραπευτικό σφράγισμα για τουλάχιστον 3-6 μήνες, για να βοηθήσει το δόντι να επουλωθεί, να εξασφαλίσει αλκαλικό PH και να υποστηρίξει με αυτή τη διαδικασία το σύστημα των αγγείων και των νεύρων του.
Θα χαρώ πολύ να σας καθοδηγήσω στη διαδικασία αποκατάστασης της υγείας του στόματός σας, με σκοπό τη γενικότερη ευεξία του οργανισμό σας σε όλα τα επίπεδα.